Mat på tur

Maten har vært, og er fortsatt, en veldig viktig del av turen vår. Det er rett og slett mye glede i god mat! I tillegg er det viktig med riktig ernæring når vi bruker kroppen slik vi gjør. Vi har derfor lagt vekt på å finne gode løsninger, og deler gjerne våre erfaringer. Vi har vært så heldige å bli sponset av Nestle med barnegrøt, Viking helmelkspulver, kakao og kaffe. Fra Gamletorvet Sport har vi fått gode priser på Real Turmat.

Frokost
Hver morgen i seks måneder spiste Rannveig barnegrøt, og gledet seg alltid til frokost! Som nevnt tidligere er smak og næringsinnhold pr vekt viktig for dette valget. Det går med ca 100g til hver porsjon, hvilket betyr at en pakke beregnet for barn fra seksmåneders alder holder til fire dager. Favoritten er Fullkorngrøt med eple, men det viltigste er å variere. Malin spiser frokostblandinger med Viking helmelkspulver.

Lunch
Her går det for det meste i hjemmelagede turkaker, som havrebomber,snickerskake, turbarer med havre og lignende. Fellesnevner er høyt innhold av fett og sukker (nam!). Lett å spise, selv i høljregn. Vi varierer med knekkebrød med pålegg som spekepølse, sjokoladepålegg og tubeost. Godt i finvær, upraktisk når knekkebrødet er blitt mykt av regn før det når munnen.

Middag
Høydepunktet! Vi spiser mye Real turmat, og trives overraskende godt med det fortsatt. Hemmeligheten ligger, som med annen gourmetmat, i tiden man bruker på forberedelse. Vent mye lengre enn fem minutter før du spiser! Etter 20 minutter smaker det virkelig godt. Om du ofrer soveposen eller genseren til Realposen som isolasjon er den rykende varm fortsatt.

Allikevel, variasjon med hjemmelaget middag er godt. Før vi dro stekte og tørket vi kjøtt og grønnsaker. Det er enkelt – bare kutt grønnsaker i små biter, stek kjøtt, spre det utover hver sin stekeplate og sett det i ovn (helst varmluft) i ca 4-6 timer. Da er det knusktørt og veldig godt holdbart. Her er noen av våre favorittoppskrifter, flere kommer underveis. Mengden passer to sultne turgåere:

Klassikeren

Denne oppskriften er den vi kanskje har brukt mest i løpet av turen. Her liker vi å være veldig rause med helmelkspulveret:

 • Tørket bacon (300g ferskvekt)
 • Tørket brokkoli
 • Carbonarasaus-pose
 • 8ss Viking Helmelkspulver
 • Pasta (250-500g, avhengig av hvor tung vi synes sekken kan være!)

Bacon og brokkoli bløtlegges i 1/2 L vann. Sett på pastavann, legg i pastaen når det koker, og kok opp igjen. Deretter kan du ta kjelen av varmen, og la pastaen «trekke» seg ferdig under lokk. (Det er nok ikke slik det gjøres i Italia, men vi er sultne og har bare en primus!) Imens har du melkepulver og sausepulver i baconkjelen, koker opp, og lar det putre til pastaen også er ferdig. Velbekomme!

Kjøttdeig i ganske brun saus

 • Tørket kjøttdeig (400g ferskvekt)
 • Tørket brokkoli
 • 1 pose Maggi potetmos med hvitløk
 • 1 pose brun saus-pulver
 • 6 ss Viking helmelkspulver
 • En god klatt smør om man har
 • Et par fedd hvitløk

De tørkede råvarene legges i ca 1 liter vann, og bør helst godgjøre seg en times tid. Deretter varmer man opp, og tilsetter samtidig sauseposen, melkepulver, hvitløk og smør. Kok i et par minutter, før du tar kjelen av primusen og rører inn potetstappen. Voila! Kjempegod lettvektsmat, og bare en eneste kjele til oppvask!

Kongshellerkylling

Denne retten ble til på Kongshelleren, en hytte i Skarvheimen. Kylling egner seg godt til tørking. Bruker man ferdig grillet kylling er det bare å kutte den i småbiter og legge den rett i ovnen til tørking.

 • Tørket kylling (400g ferskvekt)
 • 1 tørket løk
 • 1 pose Fløtesaus
 • 5 ss Viking Helmelkspulver
 • Ris

Legg kjøttet og løken i bløt i ca 5dL vann. Gi det et oppkok mens du fyrer hytta varm. Sett på vann til ris. (Vi bruker to poser boil-in-bag Jasminris til to personer). Ha sausepulver og helmelkspulver i gryten med kjøtt og løk, kok opp under omrøring og la det koke i 5 minutter. Serveres på tallerknene du allerede har temperert foran ovnen. Supertriks: Ha med en filmboks med Maldon havsalt og strø over! Det gjør seg!

3 kommentarer til Mat på tur

 1. Tilbaketråkk: Mat på tur | Malin og Rannveig går Norge på langs

 2. Ragnar sier:

  Hørtes i utgangspunket litt trist ut, men for en som sjelden er ute mer en ei langhelg så er det vel om å gjøre å begrense vekta. Enkelte er vel også litt bortskjemt med at pulken eller kløven til bikkja kan fylles med godsaker! He-he.
  Uansett må vel noe av dette prøves ut tenker jeg!
  Lettgått og flatt terreng i Folldal`n i forhold til mange andre steder vil jeg tru. Einunndalen som er «mitt rike» utenfor verste turistsesongen!

  Stå på og god tur videre!

  Ragnar

 3. Emma sier:

  Du må legge ut oppskrift på den kaloribomba med cornflakes dere laga her, jeg husker jo ikke hvordan du sa dere laga den, men den såg kjempegod ut!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>